top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Navodila o interoperabilnosti standardov ESRS in IFRS 🌍


Mednarodni odbor za trajnostne standarde (ISSB) in EFRAG sta objavila gradivo z navodili o interoperabilnosti standardov ESRS in IFRS. Navodila razlagajo, kako se standarda prekrivata, in podajajo usmeritve za uporabo za podjetja, ki se spopadajo s kompleksnostjo poročanja o trajnosti.


⤷ Navodila o interoperabilnosti standardov ESRS - ISSB


Navodila o interoperabilnosti standardov ESRS - ISSB ponujajo praktično podporo podjetjem, ki želijo učinkovito izpolniti oba niza standardov. Prikazujejo usklajenost, doseženo med standardi ISSB in ESRS, zlasti v zvezi z razkritji o podnebnih spremembah. Navodila opisujejo usklajenost splošnih zahtev, ki obsegajo ključne koncepte, kot so materialnost, predstavitev in razkritja za trajnostne teme zunaj podnebnih sprememb. Poleg tega vključuje podrobno analizo razkritij v zvezi s podnebnimi spremembami, kar poenostavlja postopek za podjetja, ki morajo upoštevati oba standarda.


⤷ Uporaba standardov ESRS v IFRS S1


Po standardu IFRS S1 morajo subjekti pri pomanjkanju specifičnih standardov o razkritjih trajnosti v okviru IFRS izvajati presojo pri identifikaciji in pripravi informacij. Navodila pojasnjujejo, da se lahko subjekti sklicujejo na ESRS za izpolnjevanje ciljev IFRS S1, pod pogojem, da ESRS ne nasprotujejo standardom ISSB. To omogoča subjektom uporabo ESRS za razkritja, zahtevana v skladu s standardom IFRS S1, pod pogojem, da izpolnjujejo določene zahteve.


⤷ Uporaba standardov ISSB v ESRS


ESRS se prav tako navezujejo na industrijske smernice IFRS, kar subjektom omogoča dopolnitev razkritij, pripravljenih v skladu s standardi ESRS, s standardi ISSB. Ta integracija podjetjem omogoča celovito obravnavanje trajnostnih zadev, ki so pomembne za njihove sektorje.


Tukaj lahko prenesete navodila za interoperabilnost: https://lnkd.in/eTuxkN6k 📗 


Spremljajte nas in spoznavajte tematike na področju trajnostnega poslovanja.


2 views0 comments
bottom of page