top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Napoved gospodarskih gibanj za Slovenijo za letos in prihodnji dve leti.

Napoved gospodarskih gibanj za Slovenijo z gospodarsko rastjo, inflacijo in zaposlenostjo do leta 2026
Napoved gospodarskih gibanj za Slovenijo 2023-2026

🌍 Fokus na gospodarski rasti


Banka Slovenije v napovedi gospodarskih gibanj napoveduje, da bi se naj letošnja gospodarska rast postopno krepila in približala dolgoletnemu povprečju. Inflacija bo v tem obdobju postopoma upadala, zaposlenost bo še naprej rasla, brezposelnost pa ostala na rekordno nizki ravni. Rast plač se bo postopno umirjala, vendar ostala relativno visoka.


📊 Gospodarska rast v prihodnjih letih


Po lanskoletni umirjeni rasti (1,6 %) Banka Slovenije za letos napoveduje krepitev gospodarske rasti na 2,5 %. Gospodarska aktivnost bo še naprej podprta z visoko zaposlenostjo, rastjo realnih dohodkov in izboljševanjem zaupanja v gospodarstvu. Domače povpraševanje bodo letos dodatno krepili državni izdatki, povezani s popoplavno obnovo.


📈 Pričakovanja za leto 2025 in 2026


S postopnim okrevanjem izvoznega povpraševanja in nižanjem obrestnih mer se bo gospodarska rast v letih 2025 in 2026 še dodatno okrepila ter dosegla 2,6 % oziroma 2,8 %.


💼 Trg dela in plače


Zaposlenost bo še naprej rasla, brezposelnost pa ostala nizka. Trg dela bo ohranil visoko rast plač, vendar bo rast zaposlenosti zaostajala za rastjo BDP zaradi pomanjkanja razpoložljive delovne sile. Gospodarska rast bo temeljila na okrevanju rasti produktivnosti.


💡 Inflacija


Inflacija bo postopoma upadala, vendar počasneje kot lani, in se bo v letu 2026 znižala na 2,3 %. Prehodno jo bodo zavirali tudi iztek vladnih ukrepov za blaženje cen energentov.


❓ Kaj to pomeni za vas kot lastnika podjetja?


Napoved spremljajo tveganja. Če bo rast produktivnosti nižja od pričakovane, bi to lahko vodilo v nižjo gospodarsko rast in stopnjevanje plačnih pritiskov, kar bodo v cenah delno blažile profitne marže, vendar bi se lahko ob močnejšem domačem povpraševanju te krepile hitreje, kar bi se odražalo v višji rasti končnih cen.


Več o sami objavi Banke Slovenije lahko najdete na naslednji povezavi: https://lnkd.in/dRxihWUj


Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete strokovno pomoč, ne oklevajte in se povežite z našimi strokovnjaki!


📅 Rezervirajte termin: https://lnkd.in/eiHFDu_q

1 view0 comments
bottom of page