top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Kazalniki likvidnosti


"Razumevanje likvidnosti podjetja je ključno za uspešno finančno upravljanje podjetja in zagotavljanje njegove stabilnosti v kratkoročnem obdobju. S tem podjetje bolje načrtuje svoje finančne tokove ter se pravočasno prilagaja morebitnim izzivom in priložnostim na trgu.

Danes vam bomo predstavili, zakaj je pomembno spremljati kazalnike likvidnosti."


Začnimo s tem, kaj pomeni likvidnost?


Likvidnost pomeni spodobnost podjetja, da poravna svoje kratkoročne obveznosti s svojimi kratkoročnimi sredstvi.


Zakaj je pomembno spremljati kazalnike likvidnosti:


⤷ Identifikacija finančnih težav

Kazalniki nam pomagajo prepoznati morebitne finančne težave, preden postanejo prehude. Redna analiza kazalnikov likvidnosti omogoča zgodnje odkrivanje težav, kar podjetju omogoča pravočasno ukrepanje.


⤷ Ocenjevanje kreditne sposobnosti

Posojilodajalci in upniki pogosto uporabljajo kazalnike likvidnosti za oceno kreditne sposobnosti podjetja, preden se odločijo, ali mu bodo odobrili kredit.


⤷ Merjenje učinkovitosti

Kazalniki likvidnosti pomagajo meriti, kako učinkovito podjetje upravlja svoja kratkoročna sredstva in obveznosti. Visoki kazalniki likvidnosti kažejo, da lahko podjetje hitro pretvori svoja sredstva v denar in poplača obveznosti.


⤷ Primerjava podjetij

Kazalniki likvidnosti se uporabljajo za primerjavo podjetij v isti industriji ali sektorju, da se pridobi vpogled v njihovo uspešnost v primerjavi s konkurenti.


⤷ Napovedovanje stečaja

Kazalniki likvidnosti lahko tudi napovedujejo verjetnost stečaja. Če so kazalniki likvidnosti dosledno nizki, je podjetje verjetno v nevarnosti, da ne bo moglo izpolnjevati svojih finančnih obveznosti.


Spremljajte nas, saj vam bomo v naslednji novici predstavili najpomembnejše kazalnike likvidnosti in njihov izračun.


💡 Potrebujete pomoč pri upravljanju likvidnosti?


Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete strokovno pomoč pri upravljanju likvidnosti vašega podjetja, ne oklevajte in se povežite z našimi strokovnjaki. Tukaj smo, da vam pomagamo!


Ekipa ATI

3 views0 comments
bottom of page