top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Dva najpogosteje uporabljena kazalnika likvidnosti

"V prejšnji novici smo začeli obravnavati tematiko kazalnikov likvidnosti in poudarili nekaj ključnih razlogov, zakaj je njihovo spremljanje pomembno za vsako podjetje. Danes bomo nadaljevali s to temo in predstavili dva najpogosteje uporabljena kazalnika likvidnosti."


Najpogosteje uporabljena kazalnika likvidnosti sta:

⤷ Kratkoročni koeficient likvidnosti - razmerje med kratkoročnimi sredstvi in obveznostmi.


⤷ Pospešeni koeficient likvidnosti - razmerje med kratkoročnimi sredstvi (brez zalog) in kratkoročnimi obveznostmi.


V nadaljevanju bomo za navedena kazalnika predstavili formuli. Razumevanje in pravilna uporaba teh formul lahko podjetjem pomaga pri boljšem upravljanju njihovih obveznosti.


1. Kratkoročni koeficient likvidnosti


Kratkoročni koeficient likvidnosti je eden najpogosteje uporabljenih kazalnikov in meri sposobnost podjetja za izpolnjevanje kratkoročnih obveznosti. Izračuna se tako, da kratkoročna sredstva delimo s kratkoročnimi obveznostmi.


Višje razmerje pomeni, da ima podjetje dovolj likvidnih sredstev za pokritje svojih kratkoročnih dolgov, medtem ko nizko razmerje kaže, da podjetje morda nima dovolj likvidnih sredstev za pokritje svojih trenutnih obveznosti. Dobra mejna vrednost je večje ali enako 1, kar pomeni, da ima podjetje dovolj kratkoročnih sredstev za pokrivanje stroškov obveznosti. Vrednost precej višje od 1 je lahko pokazatelj neučinkovitega upravljanja obratnega kapitala. Kratkoročni koeficient, ki je manjši od 1, lahko kaže na morebitne finančne težave.


2. Pospešeni koeficient likvidnosti


Pospešeni koeficient likvidnosti meri sposobnost podjetja za poravnavo kratkoročnih obveznosti z likvidnimi sredstvi, kot so denarna sredstva, takoj unovčljivi vrednostni papirji in terjatve. Izračuna se tako, da se kratkoročna sredstva, zmanjšana za zaloge, deli s kratkoročnimi obveznostmi. Zaloge predstavljajo najmanj likvidno oziroma najtežje unovčljivo obliko kratkoročnih sredstev, zato jih izločimo iz izračuna kazalnika.


Višje razmerje pomeni, da ima podjetje dovolj likvidnih sredstev za pokritje svojih kratkoročnih obveznosti, medtem ko nižje razmerje kaže, da podjetje morda ne bo sposobno izpolniti teh obveznosti. Če je odstopanje med pospešenim in kratkoročnim koeficientom likvidnosti veliko, to lahko pomeni, da se podjetje preveč zanaša na zaloge.


📈 Redno spremljanje in analiza kazalnikov likvidnosti je ključno za zagotavljanje finančne stabilnosti podjetja. S pomočjo kratkoročnega in pospešenega koeficienta likvidnosti lahko podjetja bolje načrtujejo svoje finančne tokove in se izognejo težavam z likvidnostjo.


💡Potrebujete pomoč pri upravljanju likvidnosti?


 Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete strokovno pomoč pri upravljanju likvidnosti vašega podjetja, ne oklevajte in se povežite z našimi strokovnjaki. Tukaj smo, da vam pomagamo!


📅 Rezervirajte termin: https://lnkd.in/eiHFDu_q


Ekipa ATI


5 views0 comments
bottom of page