top of page

📰 [ATI finančni fokus] - Denarni tok


"Danes nadaljujemo s področjem likvidnosti, kjer smo prejšnji teden govorili o dveh najpogosteje uporabljenih kazalnikih likvidnosti. Obravnavali bomo eno najpomembnejših tematik financ, to je denarni tok."


Kaj je denarni tok in zakaj ga je pomembno spremljati?


⤷ Denarni tok so denarna sredstva, ki jih podjetje ustvari ali porabi v določenem časovnem obdobju. Razpoložljiv denar določa finančno varnost podjetja – več prilivov in manj odlivov pomeni, da ima podjetje več manevrskega prostora in običajno bolj stabilno finančno stanje.


Kaj je analiza denarnega toka? 


⤷ Analiza denarnega toka je pregled denarnih prilivov in odlivov podjetja skozi različne kategorije, kar vključuje poslovanje (poslovni prihodki in odhodki), naložbenje (nakup ali prodaja osnovnih sredstev) in financiranje (črpanje ali poplačilo posojila).


📈 Zakaj je analiza denarnega toka pomembna?


⤷ Analiza denarnega toka je ključna za razumevanje finančnega zdravja podjetja. Pomaga lastnikom, managerjem, izvršnim direktorjem, posojilodajalcem in delničarjem ugotoviti, ali podjetje ustvarja dovolj prilivov, da pokrije vse obveznosti in zagotovi stabilno poslovanje.


⤷ Dolgotrajni negativni denarni tok lahko kaže na težave in napoveduje morebiten stečaj, medtem ko dolgotrajen pozitiven denarni tok nakazuje uspešno in učinkovito poslovanje, potencialno rast ter zaupanje deležnikov in vlagateljev.


⤷ Analiza razkriva, ali denar prihaja iz naslova prodaje, posojil ali investitorjev, ter podobne informacije o odlivih, ali je podjetje veliko investiralo v novo proizvodno opremo, koliko denarja je šlo za plačila dobaviteljev ter izplačila dividend. 


⤷ Iz analize hitro ugotovimo, ali je podjetje zmožno pokrivati vse svoje obveznosti iz poslovnih prihodkov, ali se mora financirati s posojili oziroma ostalimi finančnimi produkti, kar lahko razkrije več stvari. Na primer, če se podjetje financira s posojili, to lahko pomeni, da so prihodki od prodaje nizki in zaradi nizke likvidnosti potrebuje denar za pokrivanje stroškov, ali pa se širijo in vlagajo v nove projekte.


💡Potrebujete pomoč pri upravljanju denarnega toka?

 

Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete strokovno pomoč pri upravljanju denarnega toka vašega podjetja, ne oklevajte in se povežite z našimi strokovnjaki!


📅 Rezervirajte termin: https://lnkd.in/eiHFDu_q



 👉 Follow us for updates and expert insights

3 views0 comments
bottom of page